Операційні результати діяльності Компанії за другий квартал та шість місяців, що завершились 30 червня 2019 року

17.07.2019

завершились 30 червня 2019 року

MHP SE (LSE: MHPC), материнська компанія провідної міжнародної агропромислової групи, головний офіс якої знаходиться в Україні, представляє операційні результати своєї діяльності за другий квартал та шість місяців, що закінчились 30 червня 2019 року. Надалі в цьому документі MHP SE, а також дочірні компанії – «МХП», «Компанія» або «Група».

Відтепер та надалі операційні та фінансові результати МХП нещодавно придбаної компанії Perutnina Ptuj будуть включені до результатів діяльності та будуть показані окремо (результати діяльності ви знайдете в кінці прес релізу).

ВИРОБНИЦТВО КУРЯТИНИ ТА ПОВ’ЯЗАНА ДІЯЛЬНІСТЬ

З січня 2019 р. МХП ввів в експлуатацію два додаткові виробничі майданчики (бригади) і в тепер вирощує птицю у п'яти бригадах Вінницького птахокомплексу другої черги. Пізніше цього року планується запуск двох додаткових майданчиків з вирощування птиці. Очікується, що у 2019 році буде вироблено приблизно на 15% більше курятини (близько 100 000 тонн).

Як і раніше, виробничі потужності птахівничого напряму Компанії продовжували працювати на повну потужність протягом звітного періоду.

Загальні обсяги виробництва курятини МХП в ІІ кв. 2019 р. зросли на 17% та склали 182 306 тонн (ІІ кв. 2018 р.: 155 725 тонн) та є на 6% вище порівняно з І кв. 2019 р. (171 272 тонн). У І півріччі виробництво курятини зросло на 15% та склало 353 578 тонн (І півріччя 2018 р.: 307 890 тонн). Зростання у звітних періодах зумовлено здебільшого збільшенням виробництва курятини в результаті розширення другої черги Вінницького птахокомплексу.

Курятина

ІІ кв. 2019

ІІ кв. 2018

І півріччя 2018

Обсяги продажів третім особам, тонн:

18%

20%

-       Внутрішні продажі

1%

0%

-       Експорт

39%

43%

Продажі курятини

Протягом І півріччя 2019 року продажі третім особам склали 345 278 тонн курятини, що на 20% вище, ніж у першому півріччі 2018 року. Це зумовлено здебільшого зростанням експортних продажів.

Протягом ІІ кварталу 2019 року обсяг експорту курятини склав 97 439 тонн та зріс на 39% порівняно з  другим кварталом 2018 року (70 145 тонн) та приблизно на 5% вище порівняно з І кв. 2019 р.

У І половині 2019 року експорт курятини збільшився на 43% у порівнянні з І півріччям 2018 р. (133 564 тонн) і досяг 190 484 тонн. МХП продовжив слідувати стратегії як географічної диверсифікації, так і оптимізації продуктового міксу, направляючи основні об’єми експорту курятини в країни Ближнього Сходу та ЄС, Африки  та Азії. Загальний експорт курятини у першому півріччі 2019 р. становить близько 55% проти 46% за перше півріччя 2018 р. у загальному обсязі продажу курятини.

Ціни на курятину

Курятина

ІІ кв.  2018

Ціна за кг, без ПДВ

2%

1%

* Середній офіційний валютний курс на 2 кв. 2019  грн/дол США – 26,56  і на 2 кв. 2018 грн/дол США – 26,18

Середній офіційний валютний курс на 1 півріччя 2019 грн/дол США – 27,31 і на 1 півріччя 2018 грн/дол США – 26,75

В ІІ кв. 2019 р. середня ціна на курятину (як в Україні, так і на експорт) склала 40,06 грн за кг натуральної ваги без ПДВ, та залишилась відносно стабільною  порівняно з аналогічним періодом минулого року і зросла на 4% порівняно з І кв. 2019 р. Середня ціна курятини в І півріччі 2019 р. складала 39,63 грн, що є відносно стабільною порівняно з ціною у першому півріччі 2018 р.

Рослинна олія

Обсяг продажів, тонн

ІІ кв.       2018

Соняшникова олія

-14%

26%

Соєва олія

-32%

-23%

В ІІ кв. 2019 р. продажі соняшникової олії МХП знизились на 14% до 86 661 тонн у порівнянні з ІІ кв. 2018 р. – 100 598 тонн, здебільшого спричинені зміною умов поставки з DAP на FOB, внаслідок зміни структури продажів у І та ІІ кв. 2019 року; в І півріччі 2019 р. експорт соняшникової олії склав 186 287 тонн, що на 26% вище порівняно з аналогічним періодом минулого року. Збільшення обсягів у І півріччі 2019 р. спричинені ростом виробництва та зміною умов поставки з DAP на FOB.

У ІІ кв. 2019 р. експорт соєвої олії склав 9 097 тонн, що на 32% нижче у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, і сукупно за шість місяців 2019 р. – 24 249 тонн, що на 23% нижче, порівняно з аналогічним періодом минулого року, за рахунок високих баз у звітні періоди 2018 р. Також МХП продає соєвий шрот третім особам.

Компанія розглядає експорт рослинних олій як один з «природніх методів хеджування» для накопичення додаткових валютних надходжень і захисту від нестабільності національної валюти.

РОСЛИННИЦТВО

В 2019 р. в сфері рослинництва МХП планує зібрати врожай з 365 000 гектарів землі.

Кампанія по збору озимого рапсу, ячменю і пшениці продовжується, та з 40% земель вже зібраний урожай озимих культур, відповідно до очікувань Компанії і беручи до уваги погодні умови.

Ярові культури (кукурудза, соя и соняшник) перебувають в хорошому стані.

ІНША СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ

Продукти м’ясопереробки

ІІ кв. 2019

ІІ кв.      2018