У Києві вручили «екооскар»: МХП серед лауреатів

20.12.2019
16 грудня в Києві на форумі стейкхолдерів «зелених» змін «ЕКОТРАНСФОРМАЦІЯ-2019» вручили нагороди за кращі екологічні кейси в бізнесі, громадській діяльності та державному секторі. Одне з підприємств Групи МХП — «Миронівський завод з виготовлення круп і комбікормів» — було нагороджено за проект переробки зернових і олійних відходів виробництва в брикети.

У чому суть рішення?

По-перше, вирішується завдання утилізації відходів. Тільки на одному МЗВКК, накопичується 2000 тонн таких відходів щорічно. Виникала проблема їхнього вивезення та зберігання на полігонах. У 2019 році, половина цих відходів вже була перероблена в твердопаливні еко-брикети, чия теплота згоряння краще, ніж у звичайних дров. Їх можна використовувати для опалення як житлових, так і промислових приміщень.

«Дані опалювальні брикети відносяться до поновлюваних джерел енергії. Ніяких забруднюючих викидів, крім пилу, оксидів вуглецю, оксидів азоту і в мінімальних дозах діоксиду сірки, там немає», — коментує новацію головний еколог МХП Олександр Семенець.

У планах: впровадити технологію на всіх потужностях холдингу, де використовується обробка зерна, налагодити поставки брикетів на соціальних засадах мешканцям регіонів присутності МХП і організувати їхню комерційну реалізацію.

Від імені компанії нагороду отримував Андрій Шевчук, заступник голови правління МЗВКК. Він разом зі своєю командою придумали і реалізували цю ідею. «У нас збираються десятки тисяч тонн відходів, які є реальною проблемою у фінансовому та екологічному плані. Ми проїхалися по Україні, по всіх виробниках і переробниках подібних відходів і знайшли найкращу пропозицію — випуск брикетів для твердопаливних котлів. Створили умовну кухню і почали експериментувати зі змішуванням одних продуктів з іншими. Отримавши ідеальний продукт, почали його реалізовувати на інших наших підприємствах», — розповів Андрій Шевчук.

Агрохолдинг МХП вже другий рік поспіль бере участь у проекті «Екотрансформація».

«Екотрансформація» — щорічний форум, який проходить під егідою Ecobusiness Group. Його цілі — обговорити вектори сталого розвитку екосфери та відзначити компанії й організації, що втілюють проекти екологічної трансформації.

«У сфері екологізації важливий кожен крок, кожна перемога, які потрібно масштабувати! Після підведення підсумків проекту, кожен пишатиметься і причетністю до важливої місії, і своїм внеском, і нашою державою», — зазначає засновниця проекту «Екотрансформація», президентка Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок.