Фінансові результати за ІІ квартал та перше півріччя, що закінчилося 30 червня 2020 року

04.09.2020

MHP SE (LSE: MHPC) материнська компанія міжнародної агропромислової компанії-лідера, головний офіс якої знаходиться в Україні представляє фінансові результати своєї діяльності за 6 місяців та ІІ  квартал, що закінчився 30 червня 2020 року. Надалі в цьому документі MHP SE, а також дочірні компанії – «МХП», «Компанія» або «Група».

КЛЮЧОВІ ОПЕРАЦІЙНІ ПОКАЗНИКИ

Незважаючи на виклики, спричинені глобальною пандемією COVID-19 та впливом від спалаху пташиного грипу H5N1 в Україні в І кварталі, Компанія забезпечила доволі гарні результати у другому кварталі та першому півріччі 2020 року.

Спалах пташиного грипу H5N1 в Україні (Вінницька область) був оголошений у I кварталі 2020 р. та спричинив тимчасове припинення експорту з України до ЄС, Саудівської Аравії та інші ринки Близького Сходу, а також більшості країн СНД. Експорт в ЄС відновився на початку березня 2020 року, а ринки Саудівської Аравії / Близького Сходу знову відкрилися в лютому і березні 2020 року, в той час як в більшості країн СНД ринки відкрилися в травні 2020 року. З метою пом'якшення несприятливого впливу на діяльність та рентабельність МХП, було зменшено використання потужностей комплексів птахівництва приблизно на 10% (з лютого до кінця березня 2020 р.). З початку квітня всі виробничі потужності птахівництва Компанії знову працюють на повну потужність.

У другому кварталі наслідки пандемії та карантинних заходів протидії COVID-19 у всьому світі призвели до значних порушень на ринку, зокрема майже повного припинення діяльності сфери HORECA (готелів, ресторанів та громадського харчування) та різкого зменшення попиту на філе в ЄС та на ринках країн Близького Сходу. МХП зміг суттєво компенсувати ці наслідки в результаті збільшення попиту на птицю на внутрішньому ринку України. Ціни на птицю також зазнали негативного впливу як на внутрішньому, так і на експортному ринках.

Незважаючи на вплив COVID-2019 в ІІ кварталі, Компанія працює у нормальному режимі (незважаючи на зменшення потужностей через пташиний грип). Станом на момент написання звіту, рівень відсутності працівників з поважної причини на підприємствах групи МХП на тому ж рівні, що і минулого року. Керівництво компанії організувало цілий комплекс заходів щодо запобігання захворювань та поширення інфекції в межах Компанії (віддалені роботи, додаткові медичні обстеження, корпоративні трансфери, використання захисних масок тощо). Зокрема, на виробництві робота організована змінами, що складаються з невеликої кількості людей, що дозволяє обмежувати контакт і мінімізувати потенційне масове поширення інфекції. На додаток до цього підготовлено список потенційних працівників, на випадок, якщо буде потрібно замінити інфікованих працівників та тих, хто перебуватиме на карантині.

ІІ квартал 2020 року

·         Потужності компанії з виробництва курятини залишились відносно стабільними рік до року та склали 181 291 тонн (ІІ кв. 2019 р.: 182 306 тонн). Потужності компанії з виробництва курятини європейського операційного сегменту (РР) зросли на 9% та склали 26 101 тонн (II кв. 2019 р.: 24 003* тонн).

·         Середня ціна на курятину знизилась на 16% рік до року та склала US$ 1,27 за 1 кг, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року (ІІ кв. 2019 р.: US$ 1,51 за 1 кг) (без урахування ПДВ). Середня ціна на курятину виробництва РР в ІІ кв. 2020 р. склала EUR 2,50 за кг (ІІ кв. 2019 р.: EUR 2,67 за 1 кг).

·         Експорт курятини знизився на 9% з 97 439 тонн та склав 88 505 тонн порівняно з ІІ кв. 2019 року.

* результати діяльності РР з 21 лютого 2019 року, коли було завершено придбання

І півріччя 2020 року

·         Потужності компанії з виробництва курятини незначною мірою зросли і склали 359 931 тонн (І півріччя  2019 р.: 353 578 тонн). Потужності компанії з виробництва курятини європейського операційного сегменту зросли на 58% та склали 49 959 тонн (І півріччя 2019 р.: 31 666* тонн).

·         Середня ціна на курятину знизилась на 9% і склала US$ 1,32 за 1 кг, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року (І півріччя 2019 р.: US$ 1,45 за 1 кг) (без урахування ПДВ). Середня ціна на курятину виробництва РР в І півріччі 2020 р. склала EUR 2,53 за кг (І півріччя 2019 р.: EUR 2,65 за 1 кг).

·         Експорт курятини знизився на 10% і склав 170 553 тонн у порівнянні з аналогічним періодом минулого року (І півріччя 2019 р.: 190 484 тонн).

* результати діяльності РР з 21 лютого 2019 року, коли було завершено придбання.

КЛЮЧОВІ ФІНАНСОВІ ПОКАЗНИКИ

2 квартал 2020 року

·         Виручка зменшилась на 17% та склала US$ 425 млн порівняно з аналогічним періодом минулого року (ІІ кв. 2019 р.: US$ 509 млн).

·         Експортна виручка зменшилась на 24% рік до року та склала US$ 215 млн, що становить 51% від загальної виручки (ІІ кв. 2019 р.: US$ 284 млн, що становило 56% від загальної виручки).

·         Операційний прибуток склав US$ 91 млн, та знизився на 29% у порівнянні із попереднім роком - US$ 128 млн. Операційна маржа  знизилась незначною мірою з 25% до 21%.

·         Приведена EBITDA маржа (за виключенням ефекту IFRS 16) зменшилась з 32% до 30%; приведена  EBITDA (за виключенням ефекту IFRS 16) знизилась до US$ 126 млн з US$ 165 млн.

·         Чистий прибуток склав US$ 112 млн, у порівнянні з US$ 138 млн у ІІ кв. 2019 року, включаючи негрошовий прибуток від курсових різниць в US$ 52 млн, такий же, як і у ІІ кв. 2019 р. Чистий прибуток до курсової різниці за ІI кв. 2020 р склав US$ 60 млн., що на 30% нижче в порівнянні з US$ 86 млн за IІ кв. 2019 р.

І півріччя 2020 року

·         Виручка зменшилась на 8% і склала US$ 867 млн у порівнянні з аналогічним періодом минулого року (І півріччя 2019 р.: US$ 945 млн).

·         Експортна виручка знизилась на 18% рік до року та склала US$ 453 млн, що становить 52% від загальної виручки (І півріччя 2019 р.: US$ 552 млн, що становило 58% від загальної виручки).

·         Операційний прибуток зменшився на 22% та склав US$ 138 млн, у порівнянні з попереднім роком - US$ 178 млн. Операційна маржа знизилась з 19% до 16%.

·         Приведена EBITDA (за виключенням ефекту IFRS 16) знизилась до US$ 216 млн з US$ 248 млн; Приведена EBITDA маржа (за виключенням ефекту IFRS 16) знизилась з 26% до 25%.

·         Чистий збиток склав US$ 62 млн, у порівнянні з прибутком в І-му півріччі 2019 року - US$ 171 млн, здебільшого через збиток від курсових різниць в US$ 129 млн в І-му півріччі 2020 р., що відображає ослаблення курсу української гривні до долара на 11%, в порівнянні з прибутком у розмірі US$ 73 млн в І півріччі 2019 р. Чистий прибуток до курсової різниці в I півріччі 2020 р. склала US$ 67 млн, що на 32% нижче в порівнянні з US$ 98 млн за I півріччя 2019 р.

ФІНАНСОВИЙ ОГЛЯД

(в млн US$, якщо не вказано інше)

ІІ кв 2020 р.

ІІ кв. 2019 р.