Офіційна позиція компанії щодо маніпулятивної інформації, що поширюється в українських ЗМІ з посиланням на звіт SOMO

21.10.2020
21 жовтня 2020 року на порталі zn.ua було опубліковано матеріал із заголовком «Куры не клюют».
Інформація в статті має маніпулятивний характер та, на нашу думку, є такою, що має на меті завдати шкоди діловій репутації МХП.
В тексті містяться оціночні судження та «факти», що не відповідають дійсності.
Насамперед, хочемо звернути увагу, що в матеріалі стверджується, наче МХП не входить до 100 найбільших платників податків в Україні.
Це твердження є маніпулятивним, оскільки до структури холдингу входить більше 40 підприємств в 16 регіонах України, кожне з яких є окремим платником податків. Загалом за 2019 рік підприємствами Групи
МХП було сплачено 4,09 млрд грн.
Така сума відповідає 16 місцю серед
найбільших платників податків минулого року. Також хочемо наголосити, що кілька дочірніх компаній Групи МХП були включені до рейтингів найбільших платників податків в Україні за останні роки. На наш погляд, ці факти самі по собі спростовують аргументи наведені в статті. Крім того, авторка хоч і стверджує, що МХП ухиляється від сплати податків, втім сама ж визнає, що компанія діє виключно в межах Закону. Ми вбачаємо тут очевидні логічні протиріччя.
МХП є прозорою та публічною компанією, акції якої розміщено на Лондонській фондовій біржі. Ми регулярно публікуємо публічні фінансові та операційні звіти, що проходять незалежний аудит. Серед кредиторів холдингу Міжнародна фінансова корпорація (IFC), Європейський банк реконструкції та розвитку (EBRD), Європейський інвестиційний банк (EIB) та інші міжнародні фінансові організації (МФО). Лістінг на одній з найавторитетніших світових бірж та співпраця з великими публічними МФО — неможливі для компаній, доброчесність яких можна поставити під сумнів. Крім того, МХП дотримується процедур комплаєнсу та нещодавно підписав декларацію доброчесності зі всіма співробітниками та контрагентами. Вона серед іншого передбачає жорстке дотримання законодавства в усіх юрисдикціях діяльності компанії та її партнерів, а також прозоре ведення бухгалтерського обліку, фінансової та податкової звітності.
Крім того, ми переконані, що звіт SOMO (англ. The Centre for Research on Multinational Corporations — SOMO), на який посилається авторка матеріалу, не можна вважати надійним та неупередженим джерелом інформації, оскільки він, як і сама стаття, оперує маніпулятивною інформацією. Зокрема, громадська організація оцінює суму сплачених податків без реального аналізу податкової системи України та фінансового стану країни. Наприклад, SOMO заявляє, що МХП зловмисно не сплачує податок на репатріацію за єврооблігації. Водночас законодавство України містить пряму норму, що звільняє українських емітентів від цього податку. Окремо хочемо наголосити, що актуальної інформації щодо джерел фінансування на сайті SOMO не зазначено. Останні опубліковані дані щодо фінансування організації датовано 2018 роком. Це також викликає в нас певні сумніви в неупередженості громадської організації.
На наше глибоке переконання, публікація матеріалів, що містять оціночні судження й маніпуляції та наводять твердження, що не відповідають дійсності, протирічить стандартам журналістської етики. Розміщення даної статті, тим паче без коментаря з боку МХП, може завдати шкоди діловій репутації компанії та, як наслідок, економіці країни. Закликаємо ЗМІ утриматися від поширення маніпулятивної, неперевіреної та недостовірної інформації.