Офіційна заява агроіндустріального холдингу МХП («Миронівський хлібопродукт») у зв'язку з оприлюдненням АМКУ Звіту про ринок м'яса курячого

26.11.2019

Антимонопольний комітет України 22 листопада цього року оприлюднив Звіт про результати дослідження загальнодержавного ринку м'яса курячого у 2016 – 2018 роках, в якому зазначає, що МХП має структурні ознаки монопольного становища.

МХП не може погодитись з такими висновками у Звіті і вважає їх передчасними.

На ринку м'яса курячого існує значна конкуренція, яка вимагає від МХП постійно підвищувати ефективність виробництва і якість свої продукції, реагувати на найменші зміни в уподобаннях споживачів з тим, щоб максимально забезпечити задоволення їх потреб.

Те, що МХП сьогодні є найбільшим виробником на ринку курятини в Україні і одним із світових лідерів аграрного ринку у сфері птахівництва, є результатом таких конкурентних зусиль МХП і визнання їх споживачами, але це не означає наявності у МХП ринкової влади.

Проте добре відомо, що навіть велика ринкова частка ще не є підставою для висновку про наявність ринкової влади, оскільки конкурентна боротьба за збереження такої частки може бути жорсткою. У зв'язку з цим, висновок про наявність у МХП ринкової влади, зроблений виключно на підставі ринкової частки МХП та структури ринку, ми вважаємо передчасним.

МХП сподівається, що в подальшому Комітет залучатиме до попереднього обговорення результатів таких досліджень учасників ринку та галузеві об'єднання, що сприятиме їх об'єктивності і довірі учасників ринку до цих результатів.

Також МХП сподівається, враховуючи наведені у Звіті дані, що вказують на існування об'єктивних причин цінових коливань на ринку курятини у 2017 році, на якнайшвидше закриття справ, розпочатих Комітетом відносно МХП.