Операційні результати діяльності Компанії за четвертий квартал та дванадцять місяців, що завершились 31 грудня 2019 року

30.01.2020

MHP SE (LSE: MHPC), материнська компанія провідної міжнародної агропромислової групи, головний офіс якої знаходиться в Україні, представляє операційні результати своєї діяльності за четвертий квартал та дванадцять місяців, що закінчились 31 грудня 2019 року. Надалі в цьому документі MHP SE, а також дочірні компанії – «МХП», «Компанія» або «Група».

Відтепер та надалі операційні та фінансові результати МХП нещодавно придбаної компанії Perutnina Ptuj будуть включені до результатів діяльності та будуть відображені окремо як Європейський Операційний Сегмент.

ВИРОБНИЦТВО КУРЯТИНИ ТА ПОВ’ЯЗАНА ДІЯЛЬНІСТЬ (без Perutnina Ptuj)

Упродовж 2019 року МХП продовжив запуск додаткових виробничих майданчиків Вінницької птахофабрики (Комплекса), а саме другої черги, та ввів в експлуатацію 6 виробничих майданчиків. Як і раніше, виробничі потужності птахівничого напряму Компанії продовжували працювати на повну потужність протягом звітного періоду.

Загальні обсяги виробництва курятини МХП в ІV кв. 2019 р. зросли на 18% та склали 188 784 тонн (ІV кв. 2018 р.: 159 431 тонн), протягом 12 міс. 2019 р. виробництво курятини зросло на 18% та склало 728 917 тонн (12 міс. 2018 р.: 617 943 тонн). Зростання у звітних періодах зумовлено запуском додаткових виробничих майданчиків другої черги Вінницької птахофабрики, а також збільшенням виробництва більшої за вагою курятини та зменшенням долі вибірки.

Курятина

IV кв. 2019

IV кв. 2018

12 міс. 2019

12 міс.     2018

Обсяги продажів третім особам, тонн:

10%

13%

-       Внутрішні продажі

0%

2%

-       Експорт

20%

25%

Річні продажі курятини зросли на 13% до 669 964 тонн відповідно до стратегії росту експортних продажів курятини, яка була відкоригована приблизно на 5% від річного обсягу експорту курятини у зв’язку із закриттям ринку КСА з вересня 2019 року. Річні продажі курятини на внутрішньому ринку (як свіжої, так і замороженої) залишилися відносно стабільними та збалансованими у порівнянні рік до року.

Експорт курятини

Незважаючи на виклики, пов’язані із тимчасовим обмеженням експорту на ринок КСА, протягом IV кв. 2019 р. обсяг експорту курятини збільшився на 20% та склав 87  651 тонн, за 12 міс. 2019 р. збільшився на 25% та склав 357 433 тонн рік до року, що майже відповідає річному плану, слідуючи стратегії як географічної диверсифікації, так і оптимізації продуктового міксу, направляючи основні об’єми експорту курятини в країни Ближнього Сходу та ЄС, СНД та Африки. Загальний експорт курятини за 12 міс. 2019 р. становить близько 53% проти 48% за 12 міс. 2018 р. у загальному обсязі продажу курятини.

Нещодавнє відновлення експорту до КСА: з 29 січня 2020 року Саудівська Аравія знову відкрила імпорт курятини з України (за винятком Вінницької області), таким чином Миронівська птахофабрика та Миронівський м’ясопереробний завод «Легко» відновили експорт до КСА.

Ціни на курятину

Курятина

IV кв.  2019

IV кв.  2018

12 міс.  2019

12 міс.  2018

Ціна за кг, без ПДВ

-14%

-5%

* Середній офіційний валютний курс на IV кв. 2019 грн/дол США – 24,26 і на IV кв. 2018 грн/дол США – 27,95

Середній офіційний валютний курс за 12 міс. 2019 грн/дол США – 25,84 і за 12 міс. 2018 грн/дол США – 27,20

У IV кв. 2019 р. середня ціна на курятину (як в Україні, так і на експорт) знизилась на 14% та склала 34,69 грн за кг натуральної ваги без ПДВ. Середня ціна курятини за 12 міс. 2019 р. знизилась на 5% та склала 38,06 грн порівняно з аналогічним періодом минулого року. Зниження ціни в порівнянні рік до року головним чином обумовлене значною негативною різницею у цінах на курятину у країнах ЄС, а також зміцненням місцевої валюти (грн).

У доларовому еквіваленті середня ціна на курятину МХП в ІV кв. 2019 р. знизилась на 12% рік до року, а за 12 міс. 2019 р. ціна знизилась на 6% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Рослинна олія

Обсяг продажів, тонн

IV кв.  2019

IV кв.       2018

12 міс.  2019

12 міс.  2018

Соняшникова олія

52%

22%

Соєва олія

-4%

3%

У IV кв. 2019 р. продажі соняшникової олії МХП збільшились на 52% і склали 112 688 тонн у порівнянні з аналогічним періодом минулого року; за 12 міс. 2019 р. продажі соняшникової олії збільшились на 22% і склали 384 150 тонн у результаті збільшення виробництва комбікорму та зміною умов поставки з DAP на FOB.

У IV кв. 2019 р. експорт соєвої олії зменшився на 4% рік до року та склав 11 764 тонн, і сукупно за 12 місяців 2019 р. – 51 771 тонн.

Також МХП продає соєвий шрот третім особам.

РОСЛИННИЦТВО

В 2019 р. в сфері рослинництва Компанія зібрала врожай близько з 363 000 гектарів землі у розмірі 2 407 589 тонн зерна, що на 9% нижче, ніж показник 2018 року, через історично рекордний врожай кукурудзи МХП у 2018 році.

МХП має майже 75 000 га засіяних озимими культурами, з яких близько 56% засіяно озимою пшеницею і 43% зимнім рапсом. Всі озимі культури знаходяться в гарних умовах.

Виробництво,

тонн