Операційні результати діяльності Компанії за ІІ квартал та шість місяців 2020 року, що завершились 30 червня 2020 року

27.07.2020

MHP SE (LSE: MHPC), материнська компанія провідної міжнародної агропромислової групи, головний офіс якої знаходиться в Україні, що спеціалізується на виробництві курятини та вирощувані зернових, представляє операційні результати своєї діяльності за ІІ квартал та шість місяців, що закінчились 30 червня 2020 року. Надалі в цьому документі MHP SE, а також дочірні компанії – «МХП», «Компанія» або «Група».

Операційні результати МХП включають результати діяльності РР і розкриваються окремо у розділі Європейський Операційний Сегмент.

ВИРОБНИЦТВО КУРЯТИНИ ТА ПОВ’ЯЗАНА ДІЯЛЬНІСТЬ (без РР)

Спалах пташиного грипу H5N1 в Україні (Вінницька область) був оголошений у I кварталі 2020 р. та спричинив тимчасове припинення експорту з України до ЄС (відновлено на початку березня 2020 р.), Саудівської Аравії та інші ринки Близького Сходу (відновлено у лютому та березні 2020 р.), а також в країни СНД (відкрились з травня 2020 р.). З метою пом'якшення несприятливого впливу на діяльність та рентабельність МХП, керівництво Компанії прийняло рішення зменшити використання потужностей комплексів птахівництва приблизно на 10% (з лютого до кінця березня 2020 р.). З початку квітня всі виробничі потужності птахівництва Компанії знову працюють на повну потужність.

Загальні обсяги виробництва курятини МХП в ІІ кв. 2020 р. залишились відносно стабільними та склали 181 291 тонн (ІІ кв. 2019 р.: 182 306 тонн), та приблизно на 2% вище у порівнянні з І кв. 2020 р. (178 640 тонн). У І півріччі виробництво курятини зросло на 2% та склало 359 931 тонн (І півріччя 2019 р.: 353 578 тонн).

Продажі та ціни на курятину

Протягом І півріччя 2020 року продажі третім особам склали 328 385 тонн курятини, що на 5% нижче, ніж у першому півріччі 2019 року. Це зумовлено здебільшого складною ситуацією як на внутрішньому (головним чином у ІІ кварталі), так і на експортному ринках, внаслідок спалаху пташиного грипу в Україні в I кварталі 2020 року та пандемії COVID-19 з березня 2020 року.

Протягом ІІ кварталу 2020 року обсяг експорту курятини склав 88 505 тонн та знизився на 9% порівняно з ІІ кварталом 2019 року (97 439 тонн) та приблизно на 8% вище порівняно з І кв. 2020 р.

У І половині 2020 року експорт курятини знизився на 10% у порівнянні з І півріччям 2019 р. (190 484 тонн) і склав 170 553 тонн. Незважаючи на складні часи, МХП продовжив слідувати стратегії як географічної диверсифікації, так і оптимізації продуктового міксу, направляючи основні об’єми експорту курятини переважно до країн Близького Сходу, СНД та Африки. Загальний експорт курятини у першому півріччі 2020 р. становив близько 52% проти 55% за перше півріччя 2019 р. від загального обсягу продажу курятини.

Курятина

ІІ кв.  2019

ІІ кв.      2020

І півріччя 2020

Обсяги продажів третім особам, тонн

-6%

-       Внутрішні продажі

-2%

-       Експорт

-10%

-       Середня ціна за 1 кг без урахування ПДВ, грн

-15%

-13%

-       Середня ціна за 1 кг без урахування ПДВ, US$

-16%

-9%

-       Ціна за 1 кг без урахування ПДВ, грн (Україна)

-16%

-13%

-       Ціна за 1 кг без урахування ПДВ, US$ (експорт)

-15%

-9%

* Середній офіційний валютний курс на 2 кв. 2019 р.  грн/дол США – 26,56  і на 2 кв. 2020 р. грн/дол США – 26,91

Середній офіційний валютний курс на 1 півріччя 2019 р. грн/дол США – 27,31 і на 1 півріччя 2020 р. грн/дол США – 25,98

Середня ціна на курятину в ІІ кв. 2020 р. (як в Україні, так і на експорт) склала 34,16 грн за 1 кг натуральної ваги (US$ 1,27) (без ПДВ) та знизилась на 15% в гривні. Середня ціна курятини в І півріччі 2020 р. складала 34,30 грн (US$ 1,32), що на 13% нижче в гривні, порівняно з ціною у першому півріччі 2019 р. Ціни в ІІ кв. та І півріччі 2020 р. знизились  головним чином, через зміну асортименту продукції (значне зниження продажів філе в ЄС та збільшення продажів до країн Близького Сходу) і низькі ціни на філе в ЄС.

Продажі олії

Обсяг продажів, тонн

ІІ кв.  2019

ІІ кв.       2020

Соняшникова олія

-12%

Соєва олія

-11%

У ІІ кв. 2020 р. продажі соняшникової олії МХП знизились на 5% та склали 82 646 тонн порівняно з показником ІІ кв. 2019 р. у 86 661 тонн, здебільшого у результаті зменшення виробництва олії через зменшення частки соняшникового шроту в комбікормі;  В І півріччі 2020 р. експорт соняшникової олії склав  163 356 тонн, що на 12% нижче порівняно з аналогічним періодом минулого року. Зменшення обсягів у І півріччі 2020 року зумовлене головним чином зменшенням вхідних запасів станом на 1 січня 2020 року, внаслідок зміни умов поставки з DAP на FOB.

У ІІ кв. 2020 р. експорт соєвої олії склав 10 841 тонн, що на 19% вище у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, головним чином внаслідок зменшення залишків, і сукупно за шість місяців 2020 р. – 21 609 тонн, що на 11% нижче, порівняно з аналогічним періодом минулого року, здебільшого в результаті зменшення виробництва (зменшення частки соєвого шроту у комбікормі та продажів третім особам).

Компанія розглядає експорт рослинних олій в якості одного з «природніх методів хеджування», який акумулює додаткові прибутки в твердій валюті та захищає Компанію від волатильності місцевої валюти.

РОСЛИННИЦТВО

В 2020 р. в сфері рослинництва МХП планує зібрати врожай з 365 000 гектарів землі.

Кампанія по збору озимого рапсу, ячменю і пшениці продовжується, та з 30% земель вже зібраний урожай озимих культур, відповідно до очікувань Компанії і беручи до уваги погодні умови, які цього року відрізняються: температура в травні була нижчою на 3-5 градусів, ніж зазвичай, що продовжило період дозрівання сільськогосподарських культур.

Ярові культури (кукурудза, соя и соняшник) перебувають в хорошому стані.

ПРОДУКТИ М’ЯСОПЕРЕРОБКИ ТА ІНША СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ

Продукти м’ясопереробки

ІІ кв. 2019

ІІ кв.      2020